6 Tips That Will Take Your Public Speaking Skills to the Next Level

Idag havde jeg Pitch træning sammen med måske nogle af, i mine øjne, danmarks bedste pitchere (ihvertfald indenfor Tech-branchen), og det fik mig til at tænke på noget. HVORFOR HAR JEG IKKE ØVET AT PITCHE NOGET FØR? - Jeg mener, det er jo mega vigtigt at kunne pitche, alt formidle din idé, forretning, budskab etc. - Men noget de færreste lærer på uddannelser. Hvis det sker, så er det tit foran et helt auditorium. Sådan var det ihvertfald på mit uni, og jeg mener faktisk at jeg var "syg" den ene dag, vi havde en form for pitch træning. Anywho, det gør jo så bare at man nu må tage sagen i egen hånd. Også selvom det ikke er noget man har lyst til.  

Først lidt baggrundsviden. Jeg er MEGA bange for at tale foran et publikum! Engang elskede jeg at stå på en scene, spille teater og være i fokus. Det gav mig en rus!  Til eksamener brugte jeg denne glæde ved skuespil, og det gik faktisk pissegodt! Lige indtil jeg på min bachelor havde verdens værste eksaminator og censor. Jeg blev høvlet igennem. Ikke fordi jeg ikke havde øvet mig. For det havde jeg. De var blot lodret uenige i mine holdninger, og gjorde ikke noget for at jeg skulle føle mig tilpas. Den følelse af ubehag ved, at snakke foran andre, har så spøgt lige siden.

På trods af min angst, har jeg længe haft den holdning at man ikke kan være CMO, eller have nogen anden lederstilling for den sags skyld, uden at kunne snakke foran et publikum. Så jeg besluttede for nogle uger siden, at nu skulle jeg gøre noget ved det. Og det gjorde jeg så. Nu er jeg så heldig, at sidde i et startup miljø, hvor der skal pitches konstant. Derfor var det ikke svært at finde nogle til at hjælpe mig. Og tilmed udfordre mig. For jeg skal nemlig holde mit første oplæg om influencer marketing (surprise) på næste torsdag. Idag skulle oplægget øves, og det kom der altså nogle ret gode noter ud af, som jeg vil dele med jer. I får det i noteform som jeg skrev det:

Gør op med dig selv, hvad du vil havde ud af oplægget! For mit vedkommende er det at blive en bedre taler, og i den forbindelse har jeg valgt et publikum, hvor der ikke er det store på spil. Udover min stolthed haha!

Der er 3 ting du grundlæggende skal tænke over: Vis du er nice, det firma du arbejder for er nice og giv dine lyttere noget "aha"-viden. Simpelt, og dog så svært.

 Fang dit publikum inden for de 30 sekunder - Stil et spørgsmål. Gør noget uforudsigeligt. Overrask! Den del arbejder jeg stadigvæk på. Overvejer at sige en høj mærkelig lyd, men det er sgu for underligt hah... eller... Idéer modtages med kyshånd!

Tænk over din beklædning! Hvem er dine lyttere? Har du tendens til at pille dig i håret, hvis det er nede? Hvad er du mest komfortabel i?  Jeg skal tale foran et mandligt publikum. Som alle arbejder indenfor tech, hvor der generelt set ikke er mange kvinder. Så allerede min tilstedeværelse er overraskende, og mit tøj knapt så vigtigt. Men jeg føler mig faktisk bedst tilpas når jeg har høje hæle på (don't ask me why), samt en form for professionelt suit.

Bruger du slides, så skriv alt i bullet points og brug aldrig mere end 20 ord på hvert slide. Resten skal være billeder. Det er faktisk en af de sværere for mig. Jeg elsker at skrive. Mest fordi at jeg så ved, at alt jeg skriver kommer med. Kan I følge mig?

Gestikulering og øjenkontakt - Det er super vigtigt! Selv har jeg fundet ud af, at jeg flakker enormt meget med øjnene og fumler med mine ringe når jeg er foran et publikum. Derudover skal jeg virke mere levende!

Håber I kan bruge mine noter til noget. Jeg skal nok give en opdatering på, hvordan det går på næste torsdag.