Mine Erfaringer som Digital Nomade i Asien

Digital nomade erfaringer i Asien

Så er jeg tilbage fra mit første eventyr som digital nomade i Asien. Faktisk landede jeg klokken 06 i morges, hvor jeg blev mødt af den danske vinterkulde efter 27 timers hjemrejse. Lige i fjæset. Det var mildest talt en kold modtagelse...

Jeg havde egentlig planlagt, at skrive en masse blog indlæg mens jeg var afsted - det er jo det man har tid til når man er på ferie, ikke? Well, det digitale nomade liv, er bestemt ikke noget, der skal forveklses med ferie, hvilket bare er én ud af mange erfaringer, jeg gjorde mig på turen! For, selvom det var mit livs tur, og noget som virkelig har givet mig så vanvittigt mange fede opelvelser, så er det digitale nomade liv både hårdt, og til tider stressende. Nogle af jer har spurgt ind til erfaringer, så det vil jeg prøve at opsummere her! 

Planlægning

Fordi vi var afhængige af en god internetforbindelse, og gerne ville opleve så meget som muligt, havde vi forud for turen brugt meget tid på at planlægge ruten. Alt var således booket hjemmefra, så vi ikke skulle bruge tid på det mens vi var afsted. Retrospektivt havde jeg ønsket, at vi måske ikke havde lagt en helt fast rute fra start. Vi kom nemlig ud for, at der var steder vi gerne ville have brugt længere tid på, og steder vi godt kunne have brugt mindre tid på. Det er altså bare surt, at have booket noget i 10 dage, som kunne have været "klaret" på 6 dage. 

Min anbefaling i forhold til planlægning er, at have en overordnet idé om, hvilke lande man gerne vil besøge, men måske kun booke de første 8-10 dage hjemmefra. Det er nemlig forbavsende let og billigt, at rejse i Asien, så den tid vi ville "spare" ved at booke hjemmefra, kunne jeg altså sagtens har brugt mens vi var afsted, hvis vi kunne have undgået at være låst til et sted. 
 

Ruten og de lande vi besøgte

Vi startede i Hong Kong i 5 dage. Primært fordi det var billigt, men også fordi det er én af mine yndlingsbyer i Asien. Viben er bare så fed, vejret er skønt og der er altid noget at lave eller fotografere. Så, finder du billige flybilletter til Hong Kong, kan jeg varmt ambefale at starte rejsen der. Det er dog en dyr by, hvorfor det ikke er en optimal by at opholde sig i i lang tid. En af præmisserne er jo - ihvertfald for os - at de penge vi bruger på flybilletter, gerne skal tjenes ind på billig kost og logi. Med andre ord, det skal helst ikke være en (stor) udgift for os, at leve det digitale nomade liv. Og det kan ikke lade sig gøre i Hong Kong...

Fra Hong Kong gik turen videre til Vietnam i 20 dage - først Hoi An i central Vietnam, og så Phu Quoc, som er en tropisk Ø ud fra Vietnams sydkyst. Fra Hong Kong til Hoi An er der cirka 1,5 time i fly, så det var et perfekt sted for os, at tage videre. Dog havde vi i vores research ikke læst, at det var monsoon sæson, som især er slem i central Vietnam. Det viste sig, at vi skulle gennemgå en masse overskyede dage, og den værste tyfon landet havde haft i 15 år. Dér havde det altså været rart bare at kunne flyve videre til et sted med solskin! Vietnam er dog en digital nomades paradis i forhold til generelle leveomkostninger. Alt er virkelig billigt, og der er generelt meget at lave og se! Dertil er der i de større byer gode communities for digitale nomade med co-working spaces. Phu Quoc er et af de steder, jeg nok godt kunne have undværet. Det var én stor hotel-Ø, og hvor der ikke var hoteller, var der bare skrald og forladte byggegrunde. Kombineret med dårligt wifi, ja så udgør det altså en dårlig combo. Ihvertfald for os. 

Efter Vietnam gik turen til Kuala Lumpur, hvor vi havde en uge. Et sted der virkelig overraskede mig positivt. Ikke verdens smukkeste by, men den var billig, der var god mad, godt wifi og folk var super flinke! Virkelig anbefalelsværdigt, hvis man vil opleve en fed "up and coming"-metropol. 

Vi sluttede rejsen med 5 dage i Singapore. Personligt kunne jeg godt have brugt flere dage i Singapore, men for vores pengepungs skuld, var det vidst meget godt, at vi ikke havde mere tid. Singapore er nemlig enormt dyr at leve i, og medmindre du virkelig har et velbetalt job, så er det ikke et sted, du kan opholde sig særligt lang tid ad gangen. Ihvertfald ikke fra et nomade perspektiv. Jeg kunne dog på de 5 dage sagtens se mig selv bo der, for det virker, som det perfekte sted at arbejde og stifte familie. Og det er også en fantastisk by, hvis man elsker at fotografere. Så, vi skal helt sikkert tilbage når pengepungen igen er fyldt
 

Indkvartering
 

Vi ville gerne have den "ægte" digitale nomade oplevelse i form af, at have følelsen af, at have et hjem mens vi var afsted. Det er skønt at bo på hotel, og vi brugte det også nogle gange, som en lille "luksus". Men generelt ved vi fra tidligere rejser, at det er rart ikke at være lukket inde på et lille hotelværelse hver dag i forbindelse med arbejde. Det er bare upersonligt og ikke særligt inspirerende. Så, vi lejede 90% af tiden et hjem gennem Airbnb med, hvem vi havde et samarbejde med på turen (mere om det i et andet indlæg). Vi fandt nogle skønne, og vidt forskellige hjem! Alt fra en hyggelig studio homestay bungalow i Vietnam, til den vildeste penthouse lejlighed i Kuala Lumpur. Begge kostede under, det vi giver for vores lejlighed i København. Dertil fik vi rabat når vi blev mere end en uge hvert sted, så det endte faktisk med at blive ret billigt langt det meste af tiden (Hvis du skulle være nysgerrig, så betalte vi også selv en del af vores Airnb lejligheder). Vi havde lejet vores lejlighed ud, så vi håbede på at regnskabet kunne gå nogenlunde op i forhold til indtægter og udgifter på indkvartering. Det blev dog lidt dyrere alt i alt, da steder som Hong Kong og Singapore var vildt dyre at bo i! Men kan man holde sig til Vietnam, Malaysia, Bali og Phillipinerne, kan man bo rigtig godt for 100-200kr. om dagen! 

Arbejde

Jeg arbejder 3 dage om ugen, og så har jeg selvfølgelig små opgaver med blog og instagram. Men 3 dage om ugen sidder jeg på kontor i København. Mens vi var afsted, endte jeg dog med at arbejde mere eller mindre hver dag. Jeg tror det var en blanding af, at jeg selvfølgelig gerne ville vise at jeg altså kan arbejde fra udlandet og det, at der bare er mere koordinering når man ikke ses face-to-face hver anden dag. Fordi min arbejdsdag sluttede når deres begyndte (pga. tidsforskel), så kunne jeg også godt bruge en del tid på alligevel at svare på mails etc. når min dag ellers var slut. Dertil kom ugentlige aftenmøder etc. Ting der er nødvendige når man af chefen får den tillid, at kunne arbejde fra udlandet. Men ja, det blev lidt stressende til tider hvilket jeg ellers ikke havde tænkt så meget over før vi tog afsted. 

Når vores arbejdsdag var slut ville vi some regel bare gerne ud og opleve noget, og være turister. Steder som Hoi An, hvor vi havde mange dage, blev det til en fin balance mellem arbejde, oplevelser og afslapning. Men Fx. i Singapore blev det nogle gange meget trættende både at arbejde i 8 timer, og så ud og lege turist indtil sent om aftenen. Nu jeg tænker over det, ville jeg nok kun vælge 3 destinationer næste gang vi er afsted i 5 uger. På den måde har vi nok tid til at finde den der balance, som bare er rigtig vigtig! 


Det var sådan de overordnede erfaringer! Jeg skal nok prøve at dække relaterede emner i andre indlæg! Men har du nogle spørgsmål, så tøv ikke med at skrive!